معنای املاک همجوار برای اعتراض در دیوان عدالت اداری

ساخت وبلاگ

این مطلب که توسط اینجانب وکیل متخصص امور شهر‌داری تهیه شده به این موضوع می پردازد که معنای املاک همجوار برای اعتراض در دیوان عدالت اداری چیست؟

برابر ماده ۲ قانون آیین دادرسی مدنی مصوب ۱۳۷۹« هیچ دادگاهی نمی‌تواند به دعوای رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذینفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشد».

ذینفع واژه‌ای است که در بسیاری از قوانین از جمله تبصره ۲ ماده ۱۶ قانون دیوان عدالت اداری مصوب ۱۳۹۲ نیز آمده است و شرط طرح دعوی در مرجع مربوطه را ذینفعی طراح شکایت یا دادخواست در مرجع قضاوتی دانسته است.
به هر روی اینکه ذینفع کیست؟ یا چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟صراحتاً در قانون دیوان عدالت اداری و حتی قانون آیین دادرسی مدنی نیامده اما آنچه که از مسلمات حقوقی و حتی بدیهیات آن برمی‌آید ذینفع کسی است که نفع شخصی و مستقیم در موضوع دعوی مطروحه داشته باشد که عدم طرح‌ آن می‌تواند خسارتی را برای وی به همراه بیاورد.
با صرف نظر از تعاریف ذینفع یا مشخصات آن، آنچه که بخش قابل توجهی از دعاوی دیوان عدالت اداری را به خود اختصاص می‌دهد اعتراض همسایگانی است که نسبت به رای کمیسیون ماده 100 شهرداری در قبال املاک همجوار  و بابت تخلفات ساختمانی صادر می گردد و یا اینکه شهرداری برای ملک همجوار و همسایه پروانه ای را صادر نموده و بنای احداثی که دایر مدار این پروانه می باشد ،موجب سایه اندازی،مزاحمت یا اشرافیت ملک مجاور آن خواهد شد.
حال سوال این است که چه املاکی به عنوان املاک همجوار در این گونه دعاوی شناخته شده و می توانند تقاضای ابطال پروانه ملک همسایه را نمایند یا می توانند اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 را مطرح نمایند؟
رویه قضایی برابر آراء متعدد هیات عمومی دیوان عدالت از جمله رای ۸۱۲ مورخ  ۱۳۹۶/۰۹/۲۰و شماره ۲۱۵ مورخ  ۱۳۶۹/۰۹/۲۰  اجازه داده که املاک همجوار به عنوان ذینفع در طرح دعوا شناخته شده و امکان طرح شکایت علیه شهرداری بابت رای ماده صد و یا شهرداری بابت صدور پروانه ساختمانی خلاف مقررات را داشته باشند اما هیچگاه تعریف مشخصی از املاک همجوار ارائه ننموده است و این ابهام موجب تشتت آراء و یا اشتباه مالکین در تلقی استحقاق یا عدم استحقاق خویش در طرح شکایت در مراجع قضاوتی از جمله دیوان عدالت اداری گردد و در نتیجه منجر به افزایش بی رویه دعاوی واهی و بی‌نتیجه خواهد شد. اما پس از جستجوی فراوان اینجانب
وکیل متخصص امور شهرداری نظریه مشورتی را تحصیل نموده که می‌تواند برای اشخاص حقیقی یا حقوقی جهت احراز ذینفعی خویش در طرح دعوی در دیوان عدالت اداری باشد
برابر نظر مشورتی شماره ۹۰۰۰/۲۰۰/۲۷۸۲۰/۲۳۰ مورخ ۱۳۹۸/۱۲/۰۳ کمیسیون اراضی، اقتصادی و شهرسازی دیوان عدالت اداری در پاسخ به رفع ابهام از رای شماره ۸۱۲ مورخ ۱۳۹۶/۰۹/۲۰ هیات عمومی دیوان عدالت اداری،(همسایه مجاور صرفاً، همسایه‌ ی دیوار به دیوار ملک در ابعاد اربعه آن اطلاق می گردد و به سایرین تسری ندارد ).

پس به نظر می‌رسد منظور از همسایه ذینفع مجاور همسایه ای است که دیوار ملک وی چسبیده به دیوار بنا و ساختمانی است که دارای تخلف ساختمانی و سپس رای ماده ۱۰۰ بوده یا برای آن پروانه خلاف صادر گردیده باشد.
این مطلب کاربردی را هم از دست ندهید : صفر تا صد نحوه ابطال رای کمیسیون ماده ۱۰۰ در دیوان عدالت اداری

کریمی وکیل دعاوی دیوان عدالت اداری و شهرداری-۰۹۱۹۴۵۰۴۰۷۹_۰۹۱۲۵۲۵۳۸۲۴

+ نوشته شده در پنجشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۰ ساعت 18 توسط محمدضا کریمی-09194504079  | 

مهلت تعیین شده در پروانه ساخت برای ساخت بنا...
ما را در سایت مهلت تعیین شده در پروانه ساخت برای ساخت بنا دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : edalatedari بازدید : 100 تاريخ : دوشنبه 20 تير 1401 ساعت: 15:49